Jeugdzorg landelijk in financieel zwaar weer, in jouw regio ook?

Gaat het beter met de jeugdzorgsector dan een jaar geleden? Dat was de spannende vraag bij het verschijnen van het  rapport van Intrakoop (de inkoopcoöperatie van de zorg) en Verstegen accountants en adviseurs. Zij analyseerden 262 jaarverslagen uit 2019 van organisaties uit het hele land actief in de jeugdzorg sector.

Landelijke analyse jaarverslagen 2018 

Nadat vorig jaar eenzelfde analyse is verschenen over de jaarverslagen 2018 werd verwacht dat het in 2019 beter zou gaan met de jeugdzorg. Maar niets is minder waar. De analyse laat een zorgelijke landelijke ontwikkeling zien. We lichten het meest opvallende uit:

  • De resultatenratio gedaald is van 1.0% naar 0,5%. Dit geldt nog sterker voor grote organisaties. Instellingen met een omzet groter dan 25 miljoen hebben gemiddeld een negatief resultaat, terwijl dat in 2018 gemiddeld nog positief was.
  • Het solvabiliteitsratio (vermogenspositie) is bij de helft van de onderzochte organisatie in een kwetsbare positie, onder de norm van 15%. Dit gaat dan weer vooral over kleinere organisatie.
  • De personeelskosten stijgen, door krapte op de arbeidsmarkt, hogere tarieven voor inleenkrachten en hoger ziekteverzuim. Ook de instroom stijgt, met 4,7%.
  • De tarieven met gemeenten zijn niet altijd kostendekkend en/of budgetplafonds niet toereikend. Er ontstaan vanwege verschillen in regionale aanbestedingen en contractduren van één jaar onevenredig zware administratieve lasten door uiteenlopende administratieve eisen per regio/gemeente.

Het rapport van Intrakoop en Verstegen laat een landelijke financiële ontwikkeling van jeugdzorgaanbieders zien die zorgen baart. Gemiddeld genomen staat het er niet goed voor met de financiële gezondheid van jeugdzorgorganisaties.

Onderzoek de trends in jouw regio met WaarStaatJeZorgaanbieder

Het is belangrijk om landelijke ontwikkelingen in de gaten te houden, maar het is minstens zo belangrijk om te onderzoeken hoe en of deze trends zich ook afspelen bij jouw gecontracteerde aanbieders. WaarStaatJeZorgaanbieder biedt inzicht in de individuele financiële gezondheid van de zorgaanbieders in jouw gemeente of regio. Met deze handige tool krijg je toegang tot historische jaarverslag informatie over de zorgaanbieders waar je mee werkt. Zijn zij financieel gezond? Hoe afhankelijk zijn zij van de gemeentelijke financieringen? Hoe doen jouw aanbieders het in vergelijking met anderen?

Voor antwoord op deze vragen: ga naar www.waarstaatjezorgaanbieder.nl, download de folder en maak een afspraak voor een vrijblijvende demo.

Ben je benieuwd wat WaarStaatJeZorgaanbieder je kan laten zien? Neem dan gewoon eens contact op met Rik

Deel dit Bericht:

Meer artikelen.