Tevredenheid
TransitiePartners hoort graag van haar opdrachtgevers hoe de opdracht is verlopen en of het resultaat naar tevredenheid is. In dit kader is een interview afgenomen met Louis Teunissen van de gemeente Tilburg.
Even voorstellen
Louis Teunissen is afdelingshoofd sociaal domein bij de gemeente Tilburg en is namens de regio Hart van Brabant contracthouder Jeugd en Wmo. Accounthouder in de provincie voor de jeugdbescherming. Vanuit Transitie Partners wordt de opdracht uitgevoerd door Caroline van Deursen, samen met haar collega Edwin Snellens.
Caroline was al langer betrokken bij de crisis in de jeugdbescherming en de totstandkoming van de Verbeteragenda jeugdbescherming en schreef naar aanleiding van voorgaande een advies voor een netwerkaanpak. Naar aanleiding van dit advies hebben de 5 jeugdhulpregio’s in Brabant Caroline gevraagd om de netwerkaanpak uit te voeren en daarmee de Leading coalition op te zetten.
De opdracht en keuze voor TransitiePartners
Al jarenlang groeit het aantal jeugdigen dat voor professionele hulp aanklopt, ook in Brabant. Bij de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) voor jeugdbescherming was gebrek aan goede bedrijfsvoering, aan personeel en aan geld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS besluit daarom in 2022 om de 5 jeugdhulpregio’s in Brabant onder verscherpt toezicht te stellen voor wat betreft de hulp aan kinderen en jongeren met een jeugdbeschermingsmaatregel. Ook had één van de GI’s een cliëntenstop doorgevoerd.
Deze crisis werd benut om niet alleen naar verbetering in de jeugdbescherming te kijken, maar ook naar het gehele jeugdhulpsysteem. Besloten werd elkaar radicaal anders te gaan ontmoeten. Onder begeleiding van de adviseurs van TransitiePartners vormen de wethouders van de vijf regio’s in Brabant plus ambtenaren, de bestuurders van Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis, diverse jeugdzorgaanbieders en de Raad voor de Kinderbescherming de ‘leading coalition’. De visie van de ‘leading coalition’ verschilt niet met die van andere regio’s in Nederland: “alle inwoners een veilig thuis, waar en met wie je ook woont en iedereen (alle gezinsleden) is in staat om deel te nemen aan het gewone leven vanuit optimale zelfredzaamheid en eigen kracht.”
De aanpak daarentegen verschilt wél. Louis: “ Vanuit de constatering dat we veel te veel estafette stokjes aan elkaar doorgaven waarin kinderen en ouders vermalen worden in het systeem, en daarmee ook de professionals verschillende organisaties, kun je eigenlijk niet anders constateren dat we het anders moeten organiseren. Minder vanuit individuele organisatie-verantwoordelijkheden en dus een klein stukje in de keten aanpakken, en meer via een netwerk samenwerking volcontinue inzetten op wat een goede gezinsaanpak van ons vraagt.” Dit vraagt om een jarenlange aanpak waarbij je tussentijds vruchten kunt plukken. Hierdoor wordt de wereld voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor de professionals eenvoudiger en beter.
Het resultaat
“De werkwijze van de leading coalition heeft geleid tot afspraken over de wijze van samenwerken en leidende principes als handelingskader voor deelnemers. Een voorbeeld is de afspraak ‘Los op of schaal op’. Deze afspraak maakt dat in lastige casussen de directe samenwerking wordt opgezocht om uit een impasse te komen: managers, wethouders, bestuurders zijn telefonisch bereikbaar om waar nodig een individuele casus verder te brengen. En dat werkt. Verder is overstijgend de bureaucratie rond het leerlingenvervoer Brabant breed aangepakt en zijn er afspraken gemaakt over het hanteren van de privacywetgeving. Deze afspraken zijn inzichtelijk gemaakt in een privacy praatplaat. Louis: “Een heel praktisch instrument voor professionals. En het voorkomt dat de AVG als excuus kan worden gebruikt om geen informatie te hoeven delen. Dit werkt goed en kan ook in de rest van het land gebruikt worden als daar om gevraagd wordt. Dit is een mooi resultaat maar het allerbelangrijkste resultaat ligt op een ander vlak en dat is dat door deze geregelde samenkomst in deze setting je elkaar echt goed leert kennen. Er ontstaat begrip over en weer over verantwoordelijkheden, kwesties waar je mee worstelt en er ontstaat laagdrempeligheid om contact met elkaar op te nemen.” Er wordt ook gewerkt aan succesvolle uitwisseling van informatie door het organiseren van leersessies en een congres. De veranderingen die dit te weeg brengt zijn niet meteen zichtbaar maar ondergronds worden de wortels versterkt en de resultaten later zichtbaar.
Beiden zeggen dat ze van dit proces enorm veel leren. Louis: “Systeemverschuivingen kun je sowieso niet in je eentje doen, je moet dit echt samen doen. Ik leer van de casussen die voorb komen, de blik van de aangeschoven ervaringsdeskundige helpt daar enorm b.” Caroline: “Als je de ruimte geeft kan creativiteit enorm veel bewerkstelligen om vervolgens daar acties aan te koppelen om resultaten te behalen. We zetten de kracht van creativiteit in door verschillende werkvormen te gebruiken.
De samenwerking
Louis: “Caroline heeft heel veel inhoudelijke expertise en kent Brabant goed. Dit zie je aan hoe de bijeenkomsten voorbereid worden. Caroline bewaakt als onafhankelijke begeleider de cultuur, de reden waarom we de Leading Coalition hebben opgericht en ziet erop toe dat dit niet meteen overboord gaat bij de eerste de beste opmerking van buitenaf. Wat Caroline heel goed doet is goed luisteren en zij weet iedere keer puntig uit te drukken waar toe wij op aarde zijn. Je kunt bijna zeggen dat zij een ceremoniemeester is die iedereen op koers houdt. Caroline doet wat zij belooft en komt altijd afspraken na. Voor mij als accounthouder is dat waardevol en geeft dat vertrouwen.”
“Caroline ontzorgt mij door haar aanpak.”
Hoe nu verder
In 2025 zijn 7 thematische bijeenkomsten gepland waarin de Leading Coalition richting geeft om het anders te gaan doen vanuit dat hele systeem. Hierbij moet de balans blijven tussen grote abstracte thema’s zoals de Hervormingsagenda jeugd en het Toekomstscenario en de dagelijkse vraagstukken waar iedereen mee bezig is. Die balans wordt in het programma verwerkt door thema’s als leiderschap, invloed van de leading coalition, maar ook uitwisseling op de ontwikkeling van bijvoorbeeld stevige lokale teams. Reflectie en evaluatie blijft een vast onderdeel net als de koers om vanuit dialoog te komen tot fundamentele keuzes op thema’s ter verbetering van de jeugdbescherming in Brabant. Via de LinkedIn pagina van de leading coalition worden regelmatig updates gegeven over de voortgang op diverse onderwerpen en komen leden aan het woord over hun ervaring in deze netwerksamenwerking. U kunt de leading coalition volgen via: https://www.linkedin.com/groups/12841111/
Over de leading coalition
De Leading Coalition geeft in gezamenlijkheid en vanuit verbinding invulling en uitvoering aan deze maatschappelijke opgave. Deze Brabantse samenwerking is niet vrijblijvend en vormt de kapstok om in Brabant te komen tot hoge kwaliteit van zorg en ondersteuning die toegankelijk is voor wie dat nodig heeft. Deelnemers aan de Leading Coalition committeren zich aan uitvoering van gemaakte afspraken.
Meer weten?
Meer weten over deze referentiecase of benieuwd wat TransitiePartners voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Caroline van Deursen via [email protected].