De A van Ambitie
Joëlle Schepenaar en Bibi Smaal
Een gezamenlijk gedragen ambitie: dromen omzetten in daadkracht
Data en analyse bieden waardevolle inzichten in de huidige situatie van Jeugdzorg+. Door deze slim te benutten, kunnen landsdelen en zorgpartners patronen herkennen, knelpunten aanpakken en onderbouwde alternatieven ontwikkelen. Data geven een helder beeld van verbeterpunten, maar ambitie is de motor die deze inzichten omzet in tastbare resultaten.
Ambitie als motor voor transformatie
Ambitie brengt cijfers tot leven door ze te vertalen naar doelen en strategieën. In het Bovenregionaal Plan hebben verschillende landsdelen hun ambitie geformuleerd voor de transformatie van Jeugdzorg+. Toch blijft in de praktijk de vertaling naar concrete acties achter. Dit gebeurt wanneer aanbieders elkaar beconcurreren in plaats van samenwerken, wat leidt tot versnippering en inefficiëntie. Zonder duidelijke tijdslijnen ontbreekt de urgentie om stappen te zetten. Bijvoorbeeld: wat betekent de afbouw naar een bepaald aantal bedden binnen een vastgestelde periode? Wie voert de acties uit en hoe wordt de voortgang gemonitord? Casussen waar TransitiePartners bij betrokken is, tonen deze uitdagingen aan.
Ambitie concreet maken
Om ambitie om te zetten in daadkracht, moet deze worden vertaald naar uitvoerbare acties met concrete doelen en meetbare resultaten. Een effectieve ambitie is:
- Geformuleerd vanuit (data-)analyse: Feiten en cijfers vormen de basis voor realistische doelstellingen.
- Ontwikkeld in samenwerking met alle betrokken partijen: De leefwereld van een jeugdige reikt verder dan JZ+ alleen.
- Gebaseerd op gedeeld eigenaarschap: Gezamenlijke verantwoordelijkheid versterkt de realisatiekracht.
- Gericht op de lange termijn: Structurele verbeteringen zorgen voor duurzame verandering.
- SMART geformuleerd: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Gezamenlijke daadkracht voor verandering
Jeugdzorg+ is onderdeel van een breder zorgsysteem waarin gemeenten, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Een gezamenlijke ambitie, overstijgend aan individuele organisaties en sectoren, is cruciaal. Dit stelt ons in staat om de belangen van verschillende stakeholders te integreren, en tegelijkertijd een gezamenlijke koers uit te zetten die zorgt voor coherentie in beleid en uitvoering. Een systeemgerichte aanpak zorgt ervoor dat alle partijen – van zorgprofessionals tot beleidsmakers en gezinnen – zich herkennen in een gedeelde visie en effectief samenwerken.
Versterking van zorgprofessionals en samenwerking
Deze samenwerking moet zich ook vertalen binnen organisaties. Niet alleen in de bedrijfsvoering maar ook in de kwaliteit van zorg. Dat houdt in dat zorgprofessionals worden toegerust met kennis en vaardigheden zoals het werken met gedeelde verklarende analyse. Investeren in training en ondersteuning, met inzet van diverse expertise zoals GGZ en LVB, stelt hen in staat om daadwerkelijk impact te maken. Dit versterkt niet alleen de zorg voor jongeren, maar ook een cultuur van continue verbetering.
De sleutel tot succesvolle transformatie ligt in een gedeelde ambitie, onderbouwde data en daadkrachtige uitvoering. Door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, kan Jeugdzorg+ evolueren naar een toekomstbestendig systeem dat jongeren optimaal ondersteunt.
De transformatie van Jeugdzorg+ vraagt om meer dan intenties. Het vereist een duidelijke visie, focus op concrete resultaten en samenwerking. Het vraagt om DAPPER te zijn en obstakels vastberaden aan te pakken.
Waar DAPPER voor staat
DAPPER is een model dat houvast biedt aan gemeenten in tijden van transformatie. Het doet dit door aan de hand van een overzichtelijk en begeleidend stappenplan voortdurend keuzes af te dwingen op basis van een duidelijke focus. Het maakt de te nemen stappen overzichtelijk en dient als een complete aanpak van begin tot eind. Het gebruik van dit model garandeert succes doordat het de focus legt op wat het meest oplevert en zorgt dat de keuzes die worden gemaakt, worden onderbouwd met realistische prognoses op basis van gegronde data-analyse.
Door DAPPER consequent toe te passen, zorgen we ervoor dat ambities worden vertaald naar blijvende verbeteringen in de Jeugdzorg+.
