Gemeenten in Nederland staan voor de uitdaging om kwetsbare groepen in de samenleving te huisvesten. Sterker nog, ze hebben wettelijke taakstellingen waaraan zij moeten voldoen. Tegelijkertijd staat deze kwestie hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. In dit artikel belichten we hoe wij, bij de gemeente Zwijndrecht, dit thema hebben aangepakt.
Ambitieus doel: voldoen aan álle huisvestingstaakstellingen
Wij stelden onszelf het ambitieuze doel om aan álle huisvestingstaakstellingen te voldoen, een streven dat we vastlegden in een bestuursopdracht. Al snel werd duidelijk dat strakke processturing en goede coördinatie van medewerkers essentieel zouden zijn om dit doel te bereiken. Elja van den Born trad aan als programmamanager van wat al snel de “huisvestingspuzzel” werd genoemd en Max Beeby sloot zich aan als projectsecretaris en programmaondersteuner. Samen hebben we de leiding genomen om deze uitdaging tot een succes te maken.
De puzzelstukken van de Huisvestingspuzzel
Om onze doelstellingen te behalen, hebben we de “huisvestingspuzzel” opgedeeld in vier onderdelen, elk met een eigen doel en taakstelling: woonplekken realiseren voor asielzoekers, Oekraïners, statushouders en voor andere kwetsbare groepen zijn plannen gemaakt voor onder andere woontrainingsplekken en flexwoningen. We zorgden ervoor dat voor elk onderdeel de voortgang nauwlettend werd bewaakt door een projectleider, die we bovendien de opdracht gaven om de samenwerking binnen het programma te waarborgen.
Voor de huisvesting van asielzoekers en Oekraïners hebben we expertise uit verschillende disciplines samengebracht, zoals onderwijs, mobiliteit, ruimtelijke ordening en communicatie, in goed gecoördineerde projectteams. Deze aanpak zorgde voor een integrale benadering waarmee we effectieve en duurzame oplossingen konden ontwikkelen.
De plannen onder de loep genomen
Na diverse locaties te hebben onderzocht, hebben we voor de asielzoekers een geschikte plek gevonden: een recreatiegebied met voldoende buitenruimte, zonder extra druk op de woningmarkt en met een budgetneutrale begroting. We hebben veel inspanning geleverd om goede (werk)afspraken te maken met het COA en het ministerie van BZK, met extra aandacht voor begeleiding, onderwijs en veiligheid. Tijdens de besluitvormingsfase, die samenviel met de discussies over de spreidingswet, hebben we een intensief traject doorlopen.
We kozen voor een wensen en bedenkingen procedure, waarbij het voorgenomen collegebesluit werd voorgelegd aan de gemeenteraad voor aanvullende wensen. Daarnaast organiseerden we informatiebijeenkomsten voor omwonenden, ondernemers en inwoners, waar zij hun vragen aan ons en het COA konden stellen. Tijdens deze bijeenkomsten, waarvan er één zelfs naar schatting 600 bezoekers trok, moedigden we onze collega’s aan om vooral goed te luisteren en een open gesprek aan te gaan. Ondanks de vele emoties die loskwamen, hebben we de avonden in goede banen geleid en blikken we terug op een geslaagd verloop.
De resultaten na een bewogen tijd
Het was spannend tot het laatste moment, maar eind februari 2024 werd definitief besloten om een (nood)opvanglocatie voor asielzoekers te realiseren in Hotel Ara. Dankzij onze ambitieuze doelstelling en gerichte proces- en resultaatsturing hebben we inmiddels voldoende woonplekken gerealiseerd voor zowel asielzoekers als Oekraïners.
Al met al was de ‘huisvestingspuzzel’ een intensieve periode die ons waardevolle ervaringen en inzichten heeft opgeleverd. Deze ervaring bevestigt onze capaciteit om complexe huisvestingsvraagstukken effectief te coördineren en wij zullen deze vaardigheden inzetten om toekomstige complexe vraagstukken met evenveel toewijding en resultaatgerichtheid aan te pakken.
Heeft jouw gemeente ook ondersteuning nodig bij het leggen van de huisvestingspuzzel? Neem contact op met één van onze adviseurs, we staan voor je klaar!