De arbeidsmarkt voor gemeenten was in 2024 krapper dan ooit. In de eerste helft van het jaar steeg het aantal gemeentelijke vacatures met 15%. Dit komt boven op de al bestaande tekorten, waaronder die in het sociaal domein. Gemeenten staan voor de uitdaging om op een innovatieve manier talent aan te trekken.
Er wordt veel gebruikgemaakt van externe inhuur, wat in 2022 en 2023 als de meest effectieve manier werd gezien om moeilijk vervulbare vacatures te vullen. Vooral zzp’ers waren populair vanwege de ervaring, snelle inzetbaarheid en flexibiliteit die zij kunnen bieden. Echter, door veranderende wet- en regelgeving, zoals de mogelijke aanscherping van de Wet DBA en de toenemende focus op vaste contracten binnen de publieke sector, is het inhuren van zzp’ers per 2024 minder vanzelfsprekend geworden.
Gemeenten richten zich vaak op ervaren medewerkers, maar de realiteit is dat deze steeds moeilijker te vinden zijn. Veel vacatures worden niet ingevuld doordat de vraag naar ervaren krachten groter is dan het aanbod. Dit leidt ertoe dat (junior)adviseurs met de juiste competenties vaak over het hoofd worden gezien, simpelweg omdat ze minder jaren werkervaring hebben.
Dit vraagt om een nieuwe kijk op werving en talentontwikkeling. Moet ervaring altijd de doorslaggevende factor zijn, of kunnen gemeenten beter kijken naar de daadwerkelijke competenties van adviseurs?
Competenties, leergierigheid en de juiste instelling
Bij TransitiePartners geloven wij dat talent niet alleen wordt bepaald door ervaring, maar vooral door competenties, leergierigheid en de juiste instelling. Wij werken met een mix van ervaren en startende adviseurs, waarbij de nadruk ligt op competenties en ontwikkeling.
Onze adviseurs zijn goed opgeleid, analytisch sterk en beschikken over de motivatie om impact te maken in het sociaal domein. Bij TransitiePartners investeren we in een goede onboarding, begeleiding, trainingen en bieden we startende adviseurs de mogelijkheid om met ervaren collega’s mee te lopen. Zo zorgen wij ervoor dat startende adviseurs snel en effectief inzetbaar zijn binnen gemeenten.
Dit sluit aan bij inzichten uit onderzoek van het A&O Fonds Gemeenten, waarin benadrukt wordt dat leren en ontwikkelen binnen de functie een cruciale factor is voor succesvolle instroom en doorstroom van medewerkers in de gemeentelijke sector, zónder dat de gemeente zelf investering hoeft te doen in dure coaching of opleidingsprogramma’s.
Combinaties van competenties en ervaring
Om gemeenten te helpen optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van adviseurs, hebben wij een effectieve aanpak ontwikkeld: het verbinden van startende adviseurs aan ervaren adviseurs.
TransitiePartners biedt een combinatie van een startende adviseur, ondersteunt door een ervaren adviseur. De ervaren adviseur investeert een aantal uur per week in begeleiding en afstemming met zowel de startende adviseur als de opdrachtgever. Deze combinatie biedt meerdere voordelen:
- Voor gemeenten: Toegang tot jonge, goed opgeleide professionals zonder in te boeten op kwaliteit en ervaring.
- Voor de startende adviseur: Mogelijkheid om snel ervaring op te doen en te groeien binnen de functie.
- Voor de ervaren adviseur: De kans om kennis en expertise over te dragen en tegelijkertijd betrokken te blijven bij vernieuwende inzichten.
Conclusie: Kies voor potentieel en bouw aan de toekomst
De uitdaging voor gemeenten is duidelijk: geschikt personeel vinden in een arbeidsmarkt die steeds krapper wordt. De oplossing ligt binnen handbereik. Door te focussen op competenties en talentontwikkeling, kunnen gemeenten hun vacatures vervullen en tegelijkertijd bouwen aan de toekomst.
Het inzetten van startende adviseurs in combinatie met ervaren adviseurs is een effectieve manier om de kloof tussen ervaring en potentie te overbruggen. Niet de vraag “Hoeveel jaar ervaring heeft iemand?” moet centraal staan, maar “Heeft deze persoon de juiste competenties om impact te maken?”
Bij Transitiepartners geloven wij in al onze medewerkers, ongeacht hun ervaringsniveau. Wij zijn ervan overtuigd dat gemeenten diezelfde visie zouden moeten omarmen. Wil je meer weten over deze werkwijze en wil je samenwerken met onze adviseurs? Neem dan contact op via [email protected]
Bronnen:
– A&O Fonds Gemeenten (2023). Arbeidsmarktonderzoek gemeenten 2023.
– A&O Fonds Gemeenten (2024). Vacature- en arbeidsmarktcijfers gemeenten 2024.
– Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2024). Voorstellen Wet DBA en de impact op inhuur binnen de publieke sector.