De toekomst van het Gezond en Actief Leven Akkoord: Een pleidooi voor structureel investeren

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft de ambitie om een duurzaam en gezond leven voor alle Nederlanders te bevorderen. Gemeenten werken hard aan de realisatie van de ambitie. Maar hoe om te gaan met de onzekerheid over de financiering? Op basis van zijn ervaring als projectleider deelt Job Heerkens zijn visie.

GALA
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft de ambitie om een duurzaam en gezond leven voor alle Nederlanders te bevorderen. Gemeenten en hun maatschappelijke partners zijn doorgaans enthousiast over de doelstellingen van het GALA en zien het belang in van de doelen en de in te richten ketenaanpakken die hiervoor zijn ontwikkeld. De ketenaanpakken m.b.t. aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen en de gecombineerde leefstijlinterventie bij overgewicht van volwassenen worden momenteel gefinancierd met incidentele middelen.

Onzekerheid
Er is nog geen zekerheid over de structurele uitvoering ervan na 2025. Dit roept begrijpelijke zorgen op bij gemeenten: zijn we iets aan het opzetten dat over een paar jaar weer verdwijnt? Is alle inzet dan voor niets geweest?

Hoewel deze zorgen terecht zijn, mogen ze ons er niet van weerhouden om nu vol voor de GALA-doelen te gaan. De uitdagingen waarmee we te maken hebben op het gebied van gezondheid en welzijn zijn te belangrijk om te negeren. De noodzaak om nu te investeren in een gezonde en actieve toekomst staat buiten kijf.

Aangezien er (nog) geen zicht is op structurele middelen is het belangrijk om nu stil te staan bij de vraag of we de doelen van GALA zó belangrijk vinden dat we bereid zijn om in de toekomst keuzes te maken over de inzet van middelen. Mochten er in 2026 geen middelen meer zijn, zijn we dan bereid om producten of diensten die momenteel worden aangeboden in te perken of zelfs te schrappen om ruimte te creëren voor de structurele voortzetting van GALA? Dit is een moeilijke, maar noodzakelijke discussie waar veel belangen mee gepaard gaan.

Investering
Wat ik denk? Als we écht geloven in de doelstellingen van GALA, dan moeten we bereid zijn om te investeren in de lange termijn. Dit kan inderdaad betekenen dat we keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen. Maar als we het belang van een gezonde samenleving vooropstellen, dan is dit een investering die zichzelf op de lange termijn zal terugbetalen.

De rol van TransitiePartners
Bij TransitiePartners ondersteunen we gemeenten bij het ontwikkelen en implementeren van strategische oplossingen die bijdragen aan duurzame resultaten, of het nu gaat om het Gezond en Actief Leven Akkoord, samenwerking binnen het sociale domein of verbeterde publieke dienstverlening, TransitiePartners staat klaar om mee te denken en gemeenten te begeleiden naar succes in elke fase van het transitieproces.

Meer informatie? Doorpraten over ketenaanpakken binnen het GALA? Neem dan contact met me op.
Samen kunnen we een duurzame en gezonde toekomst realiseren door de kracht van ketensamenwerking te benutten. Bij TransitiePartners denken we graag met je mee in deze uitdaging.

 

Meer artikelen.