Zorg en veiligheid: de kracht van verbinding!
Gemeenten spelen een cruciale rol op het snijvlak van zorg en veiligheid. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van wetten in het sociaal domein en ze hebben een regierol in de samenwerking tussen zorginstanties, politie, woningcorporaties en het Openbaar Ministerie. Dit vraagt om integraal beleid en nauwe samenwerking tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein. De experts met de houden-uit-de-mouwen mentaliteit van TransitiePartners verbinden zorg en veiligheid.
Home / Thema zorg en veiligheid
Uitdaging
Een complexe uitdaging!
Gemeenten zijn de regisseur van het lokale sociaal domein en hebben de verantwoordelijkheid om kwetsbare inwoners passende ondersteuning te bieden, terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de samenleving gewaarborgd moet blijven. Deze verantwoordelijkheid strekt zich uit over verschillende thema’s zoals de aanpak van personen met verward gedrag, huiselijk geweld, zorgmijders en maatschappelijke opvang.
De gemeentelijke rol is omvangrijk en complex. Belangrijke uitdagingen zijn onder andere:
- Schotten tussen domeinen: De samenwerking tussen zorg en veiligheid is essentieel, maar wordt bemoeilijkt door verschillende wettelijke kaders en financieringsstromen.
- Capaciteit en middelen: Gemeenten hebben vaak te maken met beperkte budgetten en hebben te maken met tekorten aan gekwalificeerd personeel en wachtlijsten, vooral in de GGZ en jeugdzorg.
- Privacy en informatiedeling: Het delen van informatie over kwetsbare personen is cruciaal, maar kent wettelijke beperkingen die samenwerking kunnen frustreren.
- Toenemende complexiteit van casussen: Inwoners met meervoudige en langdurige problematiek vragen om intensieve en langdurige begeleiding.

Get onderwerp raakt verschillende thema’s zoals de aanpak van personen met verward gedrag, huiselijk geweld, zorgmijders en maatschappelijke opvang.
De veranderaars
Een aanpak: over verschillende onderdelen
Om kwetsbare inwoners de noodzakelijke zorg te geven en de veiligheid van hen en anderen te waarborgen is inzet op meerdere vlakken nodig:
Integrale samenwerking
tussen zorg en veiligheid, maar ook met woningcorporaties, justitie, GGD, en welzijnsorganisaties.
Preventie en toegankelijke voorzieningen
investeren in vroegsignalering, bewustwording en het versterken van sociale netwerken in buurten. Voorzieningen zoals wijkteams, crisisopvang en meldpunten, die snel en laagdrempelig kunnen ingrijpen.
Maatwerk en casusregie
geen standaardoplossingen, maar afgestemde hulp voor mensen met multiproblematiek.
Gebruik van data en informatievoorziening
gemeenten moeten beschikken over actuele informatie om risico’s tijdig te signaleren en te interveniëren. Dit binnen de grenzen van de privacywetgeving.
Preventie, controle en samenwerking vormen samen de sleutel tot succes.
Samen bouwen aan een veilig en zorgzaam fundament
De uitdagingen rond zorg en veiligheid nemen toe. Alleen door domeinoverstijgend samen te werken, kunnen gemeenten recht doen aan de complexe werkelijkheid van inwoners die kwetsbaar zijn én (mogelijk) een risico vormen voor hun omgeving. TransitiePartners ondersteunt gemeenten bij het vormgeven en versterken van deze verbinding.
Met onze expertise in beleidsontwikkeling, procesbegeleiding en ketensamenwerking helpen we om grip te krijgen op complexe casuïstiek en samenhangend beleid te realiseren.

WERKGELUK
Blije collega's,
blije klanten.
Wij geloven er heilig in dat wanneer onze collega’s tevreden zijn onze opdrachtgevers dat ook zijn! Daarom doen we er alles aan om bij te dragen aan het werkgeluk van onze adviseurs.