De veranderaars

Jeugd & onderwijs: investeren in een sterke start!

De jeugd heeft de toekomst – en die toekomst begint vandaag, op school. Door een sterke en structurele verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp te realiseren, kunnen we veel ellende voorkomen en bijdragen aan een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling voor alle kinderen. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol, en het is zaak dat zij die verantwoordelijkheid met visie en daadkracht oppakken. TransitiePartners adviseert en bouwt mee: hands-on.

Uitdaging

Waarom investeren in jeugd cruciaal is!

Gemeenten hebben de regie gekregen over de jeugdhulp, het onderwijs over passend onderwijs. Een goede verbinding, afstemming en samenwerking tussen gemeenten, onderwijsinstellingen, jeugdhulpaanbieders en andere betrokken organisaties, zoals jeugdgezondheidszorg en wijkteams is onmisbaar. Maar dat blijkt in de praktijk complex.

  • Verschillende werelden: onderwijs en jeugdhulp hebben andere financieringsstromen, wettelijke kaders, werkwijzen en cultuur. Dit kan samenwerking belemmeren.
  • Praktische opstakels: scholen weten vaak niet welke hulp beschikbaar is, terwijl jeugdhulpverleners soms geen directe toegang tot scholen hebben.
  • Tekort aan capaciteit en wachttijden: door tekorten in de jeugdhulp komt noodzakelijke ondersteuning soms te laat.
  • Geen slagvaardige samenwerking: het is vaak onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe een gezamenlijke visie gekoppeld kan worden aan een duidelijke, resultaatgerichte aanpak waarin ieders rol en opdracht duidelijk is en iedereen verantwoordelijkheid neemt.
Iconen_Wit_TransitiePartners

Door vroeg te signaleren en te ondersteunen, voorkom je later zwaardere jeugdhulp en vergroot je de ontwikkelkansen van ieder kind.

Veranderaars
0 +
Klanten
0 +
Trainingen
0 +
Tools
0 +
De veranderaars

Wat werkt<span style="color: #161C4A;"!

Om de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp structureel te versterken, zijn de onder meer de volgende punten van belang:

noun-mindmap-4913417

Vroegsignalering en preventie

Zet in op preventieve samenwerking: maak afspraken met scholen over hoe signalen van problemen vroegtijdig herkend en gedeeld worden, met inachtneming van privacyregels.

noun-mindmap-4913417

Samenwerkingsafspraken inclusief monitoring

Zorg voor heldere, lokale of regionale afspraken met onderwijs, jeugdhulp, GGD en andere partners. Leg rollen, verantwoordelijkheden en werkwijzen vast. Houd zicht op de effectiviteit van de samenwerking. Verzamel ervaringen, leer van wat werkt en stuur bij waar nodig.

noun-mindmap-4913417

Ondersteuning op schoolniveau

Faciliteer de inzet van jeugdprofessionals in of rondom scholen om laagdrempelig hulp te bieden. Werk vanuit overtuigingen én een solide business case die te monitoren valt.

noun-mindmap-4913417

Één gezin, één plan, één regisseur

Sluit aan op bestaande principes van integrale hulpverlening. Waar mogelijk moet de hulp rondom het kind en gezin gecoördineerd worden vanuit één aanspreekpunt.

Iconen_Wit_TransitiePartners

Een toekomstbestendige aanpak begint met regie — én de juiste partners.

TransitiePartners versterkt beleid en uitvoering!

De samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp is geen luxe, maar een noodzakelijkheid. Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school. Wanneer onderwijs en jeugdhulp goed op elkaar aansluiten, kunnen problemen vroegtijdig worden herkend en aangepakt. Dat draagt bij aan de ontwikkeling, veiligheid en kansen van kinderen.

Juist daarom is de verbinding tussen deze domeinen een belangrijk onderwerp. TransitiePartners werkt graag samen met gemeenten, onderwijs en andere partijen aan de realisatie van deze ambitie.

Samen bouwen we aan een solide start voor ieder kind.

Werken in het sociaal domein
WERKGELUK

Blije collega's,
blije klanten.

Wij geloven er heilig in dat wanneer onze collega’s tevreden zijn onze opdrachtgevers dat ook zijn! Daarom doen we er alles aan om bij te dragen aan het werkgeluk van onze adviseurs.